No nič, tak aspoň ja som si dabing užil
Aj keď...
Uznávam že tie dvoj-role, či dabovanie malého chlapca dievčaťom (nejak som dúfal, že podobne nezmysly už má náš dabing za sebou) sú mimo a zaslúžia si kritiku. Koniec koncov, sám to často kritizujem (viď. téma Babylon, Berlín atď.).
No obsadenie hlavnej "štvorky" je za mňa super. A keďže títo štyria herci tvoria asi 90% dabingu, tak ten zvyšok nejako prekusnem.
Suma sumárum sa s Vami nezhodnem len na dvoch veciach.
1. Obsadenie Renáty Rundovej, ktorá ma podľa mňa presne ten typ hlasu, ktorý sedí tým typickým "40-ročným mamičkám" vo filmoch. Pekne to ukazuje aj dabing filmu Duna, kde takto zvládla mamu Paula Atreidesa. Navyše herečka Amy Seimetz nemá žiadny spätý hlas, ktorý by jej extra sedel, takže ani z tohto hľadiska nevidím problém.
2. Obsadenie Martina Mňahončáka. Nech premýšľam ako premýšľam, nevidím veľa dabérov, ktorý by sa Jasonovi Clarkovi hodili viac ako on. Napadol mi ešte
Marek Majeský, či
Tomáš Maštalír. No určite nie
Peter Krajčovič. Myslím, že sa zhodneme, že jeho farba hlasu nie je vhodná pre "chlapské" postavy.
Často keď sa na soc. sieťach naťahujem s odporcami slovenského dabingu (nemyslím hejterov, tých sa neoplatí riešiť), je práve TOTO ich druhý najpoužívanejší argument (tým prvým je preklad), prečo ten náš dabing nemôžu počúvať (hlavne pri akčných filmoch a podobne...), LEBO drsných chlapov dabujú "jemnučké" hlasy.
Myslím, že niečo pravdy na tom bude.
Peter Krajčovič je tak dobrý dabér, tak skvelo dokáže pracovať s hlasom, že nadabuje všetko možne... od Asha Ketchuma, až po Jasona Stathama. Klobúk dole pred ním. No ostávam pri tom, že na tieto typy postáv treba používať mužnejšie hlasy. A hlavne hľadať nové, či obsadzovať tie, ktoré sa (nepochopiteľne) používajú len zriedka kedy, prípadne vôbec.
Na záver... moje hodnotenie dabingu - 7/10.