Vážená pani Komorová, na úvod chcem úprimne a bez irónie oceniť, že ste sa na toto fórum vôbec odhodlali napísať aspoň nejakú reakciu. Zároveň Vás uisťujem, že ani Vás a ani nikoho z tvorcov, ktorí sa angažujú vo Vašom štúdiu osobne nepoznám a už vôbec nie som "agent" konkurencie. Všetky moje hodnotenia vychádzajú čisto z práce, ktorú Vy a Vaše štúdio produkujete. A myslím, že doteraz som ani nemal príliš vážny dôvod na akékoľvek prehnane negatívne hodnotenie práce štúdia SUNRISE. Ostatné aj ja zoberiem pekne po poriadku.
Komi píše:V prvom rade ma veľmi mrzí, že hodnotíte dabing, ktorý ste ako som pochopila ešte ani nevideli. Možno ak by ste boli bez predsudkov, tak by ste uznali, že nie je zlý. Obsadenie je presné, charakterovo aj vekovo, herecké vedenie tiež veľmi slušné a aj vyskladanie hlasov spolu hrá a nesplývajú vám postavy. Nechcem Vám uberať právo na váš názor, že sa musia dodržiavať obsadenia, vo väčšine prípadov sa o to snažíme a uznávam, že ak by som o tom ja /Michaela Majer – tá sebavedomá pani/ vedela, asi sa prikloním skôr k dodržaniu obsadenia, aj keď si myslím, že pán režisér Roman Ďuriš to obsadil výborne a keby sa jednalo o prvý film, nikto by mu nič nevyčítal a boli by ste s tým dabingom spokojný.
Ja som dabing nehodnotil, pozastavil som sa nad jeho obsadením. Dabovať BONDA ja považujem za otázku prestíže a k nej s pre mňa absolútnou samozrejmosťou patrí aj dodržanie dabéra hlavnej postavy.
Ján Gallovič Bonda daboval v 4 filmoch v priebehu niekoľkých rokov. Preto jeho obsadenie - aj na základe už počutého - si ja dovolím Vašimi slovami ohodnotiť ako "presné, charakterovo aj vekovo". Nepíšete nič o dôvode prečo nad týmto dabingom nebola žiadna supervízia alebo dramaturgia a režisér si doslova popustil uzdu kreatívnej fantázie "na špacír" a neobťažoval sa aspoň si zistiť ktože to daboval Bonda/Craiga v predošlých filmoch a či by nebolo dobré tohto človeka angažovať aj do dabingu filmu najnovšieho. Toto je absolútne neodpustiteľné a diletantské. A za týmto názorom si ja ako obyčajný a radový fanúšik slovenského dabingu stojím.
Komi píše:...Myslím si, že vzhľadom k množstvu dabingov, ktoré urobilo štúdio pod mojim vedením je trošku nespravodlivý váš komentár, ale neberiem to osobne, keďže ste sa snažili navodiť pocit, že ma nepoznáte a ja mám zase pocit, že možno nie osobne /a možno aj áno/ ale poznáte ma určite a viete, že štúdio patrí mne, tak tu asi stále pracujem. Nevadí, ak budete chcieť, napíšte a pošlem Vám na mňa aj telefón, alebo si ho určite viete aj zistiť a rada si to preberiem osobne. Asi chápete, že svoj mobil sem uvádzať nebudem.
Pani Komorová, osobne to beriete a je to absolútne prirodzené a pochopiteľné. Možno tomu nebudete veriť, ale ja osobne proti Vám nič nemám. Nedokážem si ale predstaviť ako je vôbec reálne možné, keď skúsená osoba ako Vy získa možnosť dabovať Bonda a dopustí - iné slovo ma naozaj nenapadá - takú katastrofu, že dovolí režisérovi preobsadiť hlavnú postavu. Toto je naozaj nad moje chápanie a priznám sa, že od ŠÉFKY by som očakával absolútne konzistentný a jasný postoj voči takýmto "experimentom". Pán režisér nech si svoje kreatívne zámery pokojne skúša na iných filmoch menšieho významu a menšej dabingovej kontinuity, ale nie preboha na Bondovi. Neviem, ale to si vo Vašom štúdiu môže ktokoľvek vyskladať akékoľvek obsadenie a Vy nad tým iba mávnete rukou? Priznám sa, mal som o Vašej pozícii a jej kompetenciách úplne iné predstavy. Apropo, čo na to zadávateľ? Nikomu z HBO nevadí, že všetky Bondovsko-Craigovské filmy budú mať dabing s Jánom Gallovičom a iba tento bude výnimka? Alebo azda HBO po vzore MATRIX pristúpilo k predabovaniu aj predošlých častí?
Ešte jedna vec. Často sa na tomto fóre píše, že tamto štúdio nespolupracuje s hentým hercom a tamten nechodí dabovať tam a tam zas chodí ale nechodí tam tamten... Nuž sa chcem teda ešte na záver spýtať, má azda pán Gallovič do Vášho štúdia zakázaný prístup? Alebo on sám u Vás dabovať odmieta? Alebo nie je "obľúbenec" pána režiséra? Pretože ak platí čokoľvek z tohoto, tak je ďalšia diskusia bezvýznamná a ja napíšem iba to, čo by som napísal komukoľvek. Toto je absolútne neprofesionálne a škodí to slovenskému dabingu.