od Dado » Pia 29.6.2018 21:19:39 quicklink
Rozhodol som sa vytvoriť podrobný návrh dabingu filmu Avengers: Infinity War, ktorý vychádza prevažne z televíznych dabingov predchádzajúcich MCU filmov odvysielaných na TV JOJ, pri niektorých menách aj z kinodabingu minuloročného Spider-Mana či dabingov TV Markíza. Celý návrh som rozdelil na štyri časti:
1. vracajúce sa postavy, pri ktorých nie je nutná výmena dabérov,
2. vracajúce sa postavy, v prípade ktorých je zmena dabéra nevyhnutná, pretože ich pôvodný dabér prepožičal svoj hlas aj inej postave, ktorá sa objavila vo filme. Za mojimi návrhmi sa v hranatých zátvorkách nachádzajú mená pôvodných dabérov, ktorých je nutné nahradiť.
3. vracajúce sa postavy, pri ktorých sa mi ich súčasní dabéri nepozdávajú, avšak pokiaľ berieme do úvahy kontinuitu, tieto spojenia by mali byť zachované (súčasný dabér / mnou navrhovaná alternatíva),
4. nové postavy a vracajúce sa postavy, ktorých filmy zatiaľ nemajú slovenský dabing.
V prípadoch, kedy to bolo nevyhnutné, som sa snažil vybrať adekvátne hlasy. V niektorých z nich je to však poriadny oriešok, takže určite uvítam návrhy ostatných a prípadne ich zaradím aj do úvodného príspevku. Problém mám napríklad s Chrisom Prattom (Star-Lord), pri ktorom som mal pôvodne v návrhu Tomáša Horvátha, no po opätovnom zhliadnutí filmu Moneyball som dospel k záveru, že ani táto voľba by nebola práve najvhodnejším riešením. Najlepšie by v tomto prípade asi bolo poobzerať sa po hercoch, ktorí v dabingu často neúčinkujú - osobne by som si celkom rád vypočul napríklad Roba Jakaba, ktorého som uviedol aj vyššie. To je však len nápad, ktorého vhodnosť by dokázali v dostatočnej miere posúdiť asi iba samotní tvorcovia priamo v štúdiu.
----------------------------------
Po premiére filmu Avengers: Endgame som si dovolil pripojiť aj návrh k tomu filmu, keďže mnohé postavy z neho sa v Infinity War neobjavili. Pri ich rozdelení som postupoval rovnako ako v predchádzajúcom prípade, vynechal som však 3. kategóriu, ktorá tentoraz nebola nutná. V prvej sú tým pádom postavy, ktorým nebolo potrebné meniť dabérov, v druhej postavy, ktorým áno a v tretej napokon postavy, ktoré zatiaľ nemajú svoj slovenský hlas.