slavo píše:Bohužiaľ a v niektorých prípadoch, myslím, aj chvalabohu, že žiadna spätosť dabérov neexistuje a čo si pamätám, tak na pár prípadov ani nikdy neexistovala. Režiséri by mali hlasy obsadzovať podľa charakterových zhôd hlasu a postavy a nie podľa toho, že raz niekto niekoho niekam obsadil. Je to dookola omieľaná téma a treba pochopiť, že keď raz niekto niekoho daboval, neznamená to, že ho iba kvôli tomu bude dabovať aj nabudúce. Široké publikum si tieto záležitosti až na pár exemplárov (napr. kinodabingy - Harry Potter, Shrek) neuvedomuje. A dabing sa predsa nerobí pre nás, jeho fanúšikov, ale práve pre to široké publikum.
Absolútne nesúhlasím. Asi si už nepamätáš na "zlaté časy" Markízy (pred masívnym nástupom JOJ a krátkym obdobím Rybníčkovskej STV) kedy sa v drvivej väčšine prípadov spätí dabéri dodržiavali. A nie preto, že by azda "niekto niekoho raz niekam obsadil", ale preto, že tieto kombinácie sa ukázali ako funkčné a znamenali výrazný kvalitatívny vzostup slovenského dabingu. Potom prišla totálna anarchia, keď z popudu tzv. konkurenčného boja JOJ prekopala úplne všetky zaužívané spojenia aby sa k nim v súčasnosti opäť vracala. A prečo asi ? Nuž preto, že diváci - a nielen tí z dabingfóra - takéto osvedčené spojenia akceptujú. - Ja osobne som sa nikdy nebránil experimentom, ale mnoho prípadov zo súčasnosti ma presvedčilo, že ignorácia spätých dabérov je krok späť. Spomeniem len nedávne uvedenie niekoľkých filmov s JOSHOM DUHAMELOM. Filmy to príliš kvalitné síce nie sú, ale doslova ma šokovalo, že Markíza neobsadila Kemku (ktorý Duhamela v Las Vegas daboval vynikajúco) napriek tomu, že Kemka účinkuje v tom ich sitkome. Nuž pomyslel som si, že azda aspoň JOJ Kemku obsadí, keď už pre Markízu z neznámych dôvodov dabovať odmieta a nič. A to isté je pri Fialovej a Angeline Jolie. Ja naozaj toto diletantstvo nedokážem pochopiť a z dabingov našich komerčných televízií je mi v poslednej dobe doslova zle. A aby toho nebolo málo obsadí STV na Terence Hilla Maštalíra. No ak toto nie je choré, tak ja už naozaj neviem.