forneus1 píše:...O tom vobec neviem, ze by STV mazala svoje vlastne dabingy, aky mali k tomu dovod?...
Dôvodom boli ako vždy financie. Košické a banskobystrické štúdio ani zďaleka nemali takú štedrú rozpočtovú položku ako Bratislava a tak museli občas siahnuť aj k recyklácii vysielacích nosičov, čo znamenalo nenávratné zničenie určitých (okrem iného aj) dabovaných programov. Ako som už písal inde, košický dabing V ULICIACH SAN FRANCISCA je oficiálne už nenávratne preč.
forneus1 píše:Sladký život[/url], ktoru STV2 vysiela v novom CZ dabingu, hoci Markiza v zaciatkoch vyrobila krasny dabing s Docolomanskym. Je to smutne, ale ma to dovod. CZ dabing je totizto urobeny na restaurovanu verziu z roku 2002 ktoru ma STV zakupenu, kdezto Markiza ho vyrabala v 1996, teda urcite na povodnu verziu z roku 1960, ktora je mozno inak postrihana a upravena...
Markizácku a reštaurovanú verziu som detailne neporovnával, ale domnievam sa, že sú rovnaké. Dôvod prečo STV nepoužila slovenskú verziu s Dočolomanským je prostý. Českú verziu dostali zdarma a lenivá dramaturgia sa ani len neobťažovala po slovenskej verzii pátrať. Je to rovnaký prípad ako mitičovky. Šetrenie na nesprávnom mieste.
forneus1 píše:...dodnes mam velmi raritnu VHS nahravku Jakubiskovho filmu Zbehovia a putnici z uvedenia na Markize v 1997, ktora ju vysielala z talianskej (!) verzie so starymi napevno vlozenymi talianskymi titulkami v obraze (!!).
V čase keď Markíza vysielala ZBEHOV A PÚTNIKOV, tak ani inú možnosť zohnať si lepšiu kópiu nemala. Cca do roku 2002 (alebo 2004) sa malo za to, že všetky pôvodné slovenské kópie s týmto filmom boli nenávratne stratené/zničené, nakoľko Jakubisko bol od nástupu normalizácie "trezorovým tvorcom". Preto aj SFÚ mal k dispozícii iba festivalovú - nie príliš kvalitnú - kópiu s talianskymi titulkami - ktorú získali od talianskeho koproducenta tohto filmu. Potom sa ale - tuším v archíve amerického štúdia COLUMBIA PICTURES - našla aj jedna pôvodná neotitulkovaná kópia tohto filmu a následne bola uvedená - v podstate ako televízna premiéra - aj na STV.