Veru... Šencová bola výborná. Tá sadla tak dobre, že mi ani nechýbal hlas Zuzany Skopálovej. A nakoľko je to najdôležitejšia postava, ktorá toho jednoznačne najviac nahovorí, je to dosť podstatný (pozitívny) atribút tohto dabingu.
Druhý najdôležitejší bol samozrejme hlas Hannibala, kde by 99,9% ľudí vybralo Ivana Romančíka. O to ťažšie sa hľadá náhrada. Ja osobne si neviem v momentálne situácií predstaviť lepšiu alternatívu ako
Juraj Predmerský. Zo všetkých hercov, ktorí kedy Hopkinsa dabovali, mi okrem Ivana Romančíka a Mariana Slováka (ktorí sú už ale vekovo niekde inde, a kto vie či vôbec ešte dabujú) nepríde nikto iný ako lepšia voľba. Navyše Predmerského hlas je správne démonický, no zároveň distingvovaný. Ja osobne si napríklad neviem predstaviť Pavla Topoľského ako Hannibala Lectera, či Anthonyho Hopkinsa.
Aj ďalšie vedľajšie postavy sú, za mňa, obsadené dobre. Ako
Peter Kočiš, tak aj
Roman Matisko sa k svojím postavám hodia charakterovo aj vekovo. A aj
Štefan Richtárech, ktorého hlas pripomína Dušana Cinkotu, mi na zženštelého psychopata príde ako správna voľba.
Jediné čo sa mi vyslovene nepáčilo, bolo obsadenie černochov.
Martin Kaprálik a
Ivan Gogál asi fakt išli niekde na výlet. Alebo sa im možno nechcelo chodiť do štúdia, kvôli 2-3 vetám. Nakoľko sú to teda takmer bezvýznamné postavy, až tak to nebolí.
Preklad za mňa v poriadku, nič ma nevykotilo zo stoličky, naopak viacero dialógov mi vyčarilo úsmev na tvári. Potešili tvrdé nadávky, ktoré tu proste patria. Čiže aj v tomto smere v poriadku.
Nie je to špičkový dabing, aký by si tento film zaslúžil, ale aj s prihliadnutím na to, kedy vznikol, mu úplne v pohode dám hodnotenie - 70%. Za mňa dobrý dabing, ktorý si rád vypočujem znovu. Úplne najlepšie je ale to, že teraz konečne máme možnosť vybrať si každý.
ZNOVU opakujem, to že sa tento film mal nadabovať už dávno, vieme VŠETCI, takže sa výnimočne komplet VŠETCI aj zhodneme
. No minulosť nezmeníme, a teda nevidím dôvod to ďalej rozoberať, alebo kvôli tomu nejako zhadzovať tento dabing. Ak by som mal teraz porovnávať čo by bolo keby bolo, keby tu dabovali Romančík, Durdík, Vitek atď... tak by som mohol veľmi ľahko tento (a nie len tento, ale aj oveľa staršie dabingy) dabing spochybniť, no nemyslím, že to je fér. Preto hodnotím to, čo mám reálne pred očami (A ušami) a nenechám sa ovplyvňovať tým, čo mohlo, či malo byť.