forneus1 píše:...prvy dabing SFT, ktory je rovnako ako napr. Meno ruze, a vlastne rovnako ako vsetky predrevolucne SK dabingy spracovavane na Barrandove zvukovo otrasny. Skakanie, praskanie a vypadavanie zvuku, strasne sykavky a vysoky sum...
anderson píše:Zvuková kvalita predrevolučných kinodabingov nijako nesúvisí s tým či boli vyrábané na Barrandove alebo Kolibe. Problém spočíva v tom, že do ČST Bratislava sa obvykle dostávali kópie, ktoré prešli distribučným reťazcom a ak boli "opotrebované" tak sa táto nekvalita logicky niekde prejaviť musela. Ďalším dôležitým faktorom je aj spôsob prepisu na pôde televízie, kde jednoducho nemohli z opotrebovanej kópie vyťažiť vyššiu kvalitu (to je prípad nielen Starmana či Mena ruže ale napríklad aj Legendy o zlatej perle). Vzhľadom na to, že slovenských distribučných kópií z pred i porevolučnej éry sa zachovalo minimum, môžeme byť vôbec vďační za to, že aspoň STV občas po pôvodnom slovenskom kinodabingu siahne. Apropo zo Starmana existuje aj kvalitný prepis, ktorý sa kedysi pod hlavičkou SPF (podobne ako Honba za diamantom) distribuoval na VHS v knižniciach.
anderson píše:K odvysielaniu na STV je ešte potrebné dodať, že v našich kinách sa premietala roztodivne prestrihaná verzia a teda STV pri prenasadzovaní pôvodného slovenského kinodabingu na HD kópiu nenadabované pasáže vystrihla tiež. Ja ośobne som za to rád, nakoľko keby použili dabing Markízy, ktorý je kompletný, tak by tento fantastický slovenský kinodabing navždy zmizol v prepadlisku dejín.
forneus1 píše:...tipujem, ze povodny master pas stale lezi dakde na Barrandove, ale po rozdeleni CSFR a privatizaciach to nikto neriesil...
forneus1 píše:...a mozno by to bolo vhodne aj doplnit do temy (teda ze prvy dabing je na scenzurovanu a druhy na plnu verziu filmu) pre dalsich zvedavcov.
Vdaka za ozrejmenie. Kedze ceske dabingy z toho obdobia taky problem nemaju, tak tipujem, ze povodny master pas stale lezi dakde na Barrandove, ale po rozdeleni CSFR a privatizaciach to nikto neriesil a vlastne doteraz to nikto zo SFU neriesi. Vsak lebo "za toto ma neplatia". Co je obrovska skoda.
Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 35 hostia